vrijdag, december 21, 2007

Het Glazen huis- een thuis voor iedereen

Ons land heeft na de Verletermisering van de laatste maanden in een serieuze impasse gezeten. Ondertussen is iedereen het gezeik over de regering beu en zijn wij, Belgen, toe aan iets anders.

Eén zesde van de wereldbevolking, één miljard mensen dus heeft geen toegang tot drinkbaar water en dat zullen wij geweten hebben. Wat ik op zich een goede zaak vind, dat we nog eens bezig zijn met de ellende van iemand anders, zo vergeten we onze eigen problemen die in het niets verzinken bij de gedachte dat je zelfs geen water hebt! Wie het nu nog niet weet, zit waarschijnlijk op Mars en wie zegt dat daar leven is? Fantastisch, dat dit kan door Music For Life, het grootste en meest geëngageerde verzoekprogramma. Hopelijk gaat vanaf nu iedereen ook wat voorzichtiger omspringen met water. Mensen die de kraan maar laten lopen, terwijl ze hun tanden aan het poetsen zijn, stop ermee. Neem vaker een douche in plaats van een bad en trek niet de WC door als je hebt geplast, want daarmee kan je een gezin een hele dag drinkwater geven.


Ook al is Verhofstadt alles wat de onverlichte Leterme heeft verkloot aan het oplossen, is "Music for Life" van Studio Brussel een welkome afleiding. Muziek is misschien wel, meer dan die saaie politiek, de oplossing om een land dichter bij elkaar te brengen en terug solidariteit, samenhorigheid en gevoel voor engagement te kweken. Om te tonen hoe bevlogen wij Belgen wel zijn met de minderbedeelden in de wereld. In dit geval mensen die geen drinkwater hebben.

Maandag waren Tomas De Soete, Siska Schoeters en Peter Van De Veire te gast bij Frieda Van Wijck in de laatste show. We kregen een blik op het glazen huis, waar de presentatoren zes dagen lang het grootste verzoekprogramma in goede banen zullen leiden, overlevend op sapjes. "Zien jullie het zitten?", vroeg Frieda. De drie musketiers antwoordden volmondig ja, al klonk dat van Siska toch iets zwakker.


Dinsdag 19 december, 8.25 u

Het startschot voor Music For Life is weggelegd voor Minister van Buitenlands beleid en Media Geert Bourgois. 150.000 euro in naam van de Vlaamse regering, 50.000 euro meer dan vorig jaar. Eva De Roovere keeltje zal wel droog worden van opwinding wanneer ze hoort dat de heer Bourgois haar beschouwt als de ambassadrice van het Nederlandstalige lied. Hij kiest dan ook als beginplaat het tedere nummer: “Fantastig tog” Hij belooft eveneens het eindbedrag met procent te verhogen. Vorig jaar bracht de actie 2.7 miljoen euro op en dat zal nu sowieso meer zijn.

Vervolg volgt, maar mijn pc blijft hangen. En ik heb honger. Ik heb geprobeerd mee te vasten maar het zal niet voor vandaag zijn. Sorry!